Logo

logo mobiel

IJsselJazz door de jaren heen….

IJsselJazz is een jaarlijks jazzfestival in de Nederlandse plaats Gorssel, dat sinds 2006 elk tweede weekend in september plaatsvindt. Het jazz- en bluesfestival heeft in de afgelopen jaren landelijke bekendheid gekregen en trekt zo'n 18.000 muziekliefhebbers. Vanaf diverse podia in het dorp presenteert Stichting IJsselJazz jaarlijks een keur aan artiesten van (inter-)nationale bodem. Het festival is vrij toegankelijk.


Opzet

IJsselJazz is een tweedaags festival. Het speelt zich af op de zaterdagavond en zondag. Op zaterdagavond staan talentvolle bands uit de regio geprogrammeerd. De zondag is de dag waarop de main acts optreden. Het festival wordt gehouden in Gorssel, midden in het dorp. Er zijn twee podia: het Marktplein is het belangrijkste met de meeste ruimte voor het publiek. Hier treden jazz- en soulbands op. Parallel aan het programma op het Marktplein vinden op het Nijverheidsplein optredens van blues- en rockbands plaats. Het podium op het Nijverheidsplein is kleiner dan het podium op het Marktplein en heeft minder ruimte voor publiek.


Geschiedenis


In 2005 werd het fundament gelegd voor wat een jaar later IJsselJazz zou gaan heten. Er werd een deal gesloten met de bekende saxofonist Hans Dulfer om een 1,5 uur durend concert op het hernieuwde Marktplein aan de Hoofdstraat te geven. Een onverwacht grote opkomst en vele positieve reacties bracht enthousiasme onder een aantal ondernemers. Met de wetenschap dat dit goed bij het dorp Gorssel zou kunnen passen werd nagedacht over een structureel jazzfestival.


In 2006 vond op 11 september de eerste editie van IJsselJazz plaats. Hoogtepunten van deze dag waren de saxofoon battle met Hans Dulfer, Wouter Kiers, Ruud de Vries en Boris van der Lek en een optreden van Boris, die kort daarvoor Idols gewonnen had. De eerste editie werd bezocht door circa 3.000 bezoekers. De organisatie besloot daarop dat IJsselJazz moest blijven. Om het festival verder te professionaliseren richtte de organisatie in 2007 Stichting IJsselJazz op. Een dagelijks bestuur en diverse commissies gingen druk aan de slag. Sponsors werden benaderd en geworven, infrastructuur werd geoptimaliseerd en meerdere artiesten met naam werden gecontracteerd. Het onafhankelijke festival wordt tot op heden georganiseerd door vrijwilligers en mogelijk gemaakt met sponsorgelden. In 2007 speelden onder andere op IJsselJazz; Hans & Candy Dulfer, The Jazzinvaders, Kim Hoorweg en The Bigband Straight Ahead. Het resulteerde in een groei van het aantal bezoekers: circa 7.000 muziekliefhebbers bezochten IJsselJazz in 2007.


Aangezien Stichting IJsselJazz zich tot doel had gesteld om IJsselJazz in drie jaar tijd op de kaart te zetten zou 2008 het jaar van de waarheid worden. De begroting ging omhoog, voorzieningen werden verbeterd, de IJsselJazz "horecamunt" werd geïntroduceerd en meer artiesten met naam werden gecontracteerd. Wouter Hamel, The Rosenberg Trio, Jan Akkerman en Candy Dulfer en Band zorgden er onder andere voor dat ruim 13.000 bezoekers een onvergetelijke dag kregen. Vanaf 2011 is het evenement uitgebreid met de Noabers Night op zaterdagavond. Aan de vooravond van het hoofdprogramma verzorgt Stichting IJsseljazz op het podium aan het Nijverheidsplein een programma speciaal voor dorpsgenoten en belangstellenden.

Logostrip IJsseljazz